REŢELE DE CALCULATOARE (INFORMAŢIONALE)
REŢELE LAN, WAN, MAN, GAN
Reţea (Network) – grup de două sau mai multe calculatoare conectate împreună. Calculatoarele din reţea sunt denumite noduri.
În funcţie de aria de întindere reţelele se pot clasifica în:
n Local Area Network (LAN) – reţea locală - calculatoarele sunt localizate foarte aproape unele de altele, în aceeaşi întreprindere sau clădire;
n Wide Area Network (WAN) – reţea de largă acoperire – comunicarea între calculatoare aflate la o distanţă foarte mare unele de altele (chiar în altă ţară);
n Metropolitan Area Network (MAN) – reţea metropolitană – se întinde pe teritoriul unui oraş sau al unui spaţiu aglomerat;
n Global Area Network (GAN) – reţea globală – reţeaua care cuprinde toată lumea, legând între ele calculatoarele de pe întreg globul. Cea mai renumită reţea GAN este Internet-ul.
Pentru a clasifica tipurile de reţele se pot folosi mai multe criterii, printre care:
n ARHITECTURA – determină clasificarea reţelelor după modul de conectare:
¨ Reţele punct la punct (peer to peer) – fiecare staţie de lucru are capabilităţi şi responsabilităţi echivalente (fiecare calculator are acces la resursele, programele, bazele de date aflate pe celelalte calculatoare);
¨ Reţele client/server – fiecare calculator este fie client fie server. Fiecare calculator este conectat la un calculator central de unde acceseaza aplicaţiile de care are nevoie şi le foloseşte, calculatorul acela numindu-se server. Calculatoarele ce realizează cererile serverului poartă denumirea de client.
Există reţele în cadrul cărora staţiile de lucru nu sunt constituite decât din monitoare şi tastatură fără a avea un hard propriu, ele transmiţând toate datele serverului, fără a face nici o operaţiune proprie în afara consultării/încărcării datelor la de monitor/tastatură. Acestea poartă denumirea de terminale neinteligente.
În cazul în care staţiile dispun de procesor propriu şi fac o serie de operaţii cu resursele proprii, acestea poartă denumirea de terminale inteligente.
n TOPOLOGIA – aranjarea geometrica a sistemului de calculatoare. Există următoarele tipuri de topologii:
¨ Magistrala (BUS) – calculatoarele sunt aşezate de o parte şi de alta a magistralei principale;
¨ Stea (STAR) – calculatoarele sunt aşezate sub formă de stea;
¨ Inelară (RING) – calculatoare sunt asezate în cerc.
Protocolul – set de reguli şi semnale pe care calculatoarele din reţea le folosesc pentru a comunica. Unul dintre cele mai importante protocoale pentru reţelele LAN este numit Ethernet.
INTRANET
Intranet-ul este o reţea de comunicare asemănătoare Internet-ului, ce utilizează aceleaşi instrumente, în special browser-ele www.
Cuvântul Intranet este format din prefixul intră corespunzator termenului interior şi a termenului net (network) ce este folosit în general pentru termenul de reţea.
Diferenţa dintre Intranet şi Internet este aceea ca reţeaua Intranet este o reţea privată şi internă a unei companii.
EXTRANET
Extranet-ul este folosit de obicei în exterior cu scopul de a îmbunătăţi comunicarea între diferite organizaţii, clienţi, fără a prejudicia securitatea electronică.
Extranet-ul reprezintă o extensie a unei reţele Intranet, în mod special pe World Wide Web, ce permite comunicarea între anumite instituţii şi a oamenilor din aceasta reţea Extranet, în cele mai multe cazuri oferind un acces limitat la reţeaua Intranet a acestor organizaţii.
INTERNET
Internet-ul este:
n un sistem cu o dezvoltare foarte rapidă care cuprinde computere interconectate şi care facilitează serviciile de transfer de date cum ar fi poşta electronică, World Wide Web, transferul de fişiere şi ştiri;
n reţea globală de computere, care leagă guverne, universităţi, companii şi multe reţele şi utilizatori;
n reţea globală ce conectează mai mult de 2 milioane de calculatoare, numărul acestora fiind în continuă creştere.
Cele mai importante servicii oferite de Internet sunt:
World Wide Web (WWW) – serviciu multimedia, este un sistem de server-e Internet care permite lucrul cu documente formatate special, într-un limbaj numit HTML (HyperText Markup Language) ce permite grafică şi legături hyperlink.
E-Mail – poşta electronică pe Internet;
Chat – conversaţie pe Internet, prin introducerea textelor pe calculator;
Newsgroups – conţine ultimele noutăţi pe o anumită temă;
FTP – serviciu pentru copierea fişierelor sau programelor de pe Internet pe calculatorul propriu.
Între calculatoarele legate la Internet se pot schimba date şi informaţii folosind unul dintre serviciile amintite, prin reţelele cablate şi prin satelit, numite datahighway (magistrala de date).
Pentru a se executa o conectare la Internet folosind o linie telefonică este nevoie de:
¨ Modem – care să transforme informaţiile transmise de calculator în semnale electrice şi invers. Aceste informaţii se trasmit pe linie telefonică până la firma care oferă legatura la Internet (Internet Service Provider);
¨ Linie telefonică – prin intermediul căreia se realizează conectarea;
¨ ISP (Internet Service Provider) – este firma care oferă posibilitatea accesării Internet-ului cu plata serviciilor doar până la sediul acesteia.
¨ Browser de Web – programul folosit la vizualizarea paginilor în format HTML;
¨ Program de poştă electronică (email) – folosit la trimiterea şi primirea de mesaje scrise;
¨ Program de telecomunicaţii – utilizat la realizarea teleconferinţelor.
Pentru conexiunea la Internet prin cablu telefonic se pot folosi mai multe tipuri de conexiuni:
n Public Swiched Telephone Network (PTSN) - este reţeaua telefonică construită pentru a transmite sunete în format analogic. Pentru a realiza conexiunea calculatorului la reţeaua PSTN este nevoie de un modem;
n Integrated Services Digital Network (ISDN) – este un standard mondial pentru transmiterea digitală de semnal telefonic şi servicii de date către utilizatorii particulari, şcoli şi birouri. Transmite date în semnal digital fără a mai fi necesar modemul.
n Asymetric Digital Subscriber Line (ADSL) – înseamnă linie asimetrică de legatură. Asimetric se referă la faptul ca viteza de primire a datelor este diferită de viteza de trimitere a datelor, fiind rentabil pentru cei care vor mai mult să consulte decât să trimită informaţii pe Internet. ADSL suportă până la 1,5 Mbps la primire şi viteza de până la 384 Kbps la trimitere.